Bewegingsfotografen

Fotografen die beweging kunnen vastleggen, Daar wil ik het nu over hebben. Wat volgt zijn vier fotografen die een krak waren in beweging vastleggen met de camera.

We beginnen met Eadweard Muybridge. (1830 – 1904).
Deze Britse fotograaf (die emmigreerde naar de VS) kreeg de opdracht om de zwevende galop van paarden te bestuderen. Voornamelijk moest hij kijken of alle vier poten van de grond kwamen.
Hierdoor maakte hij een fotoreeks. Elke foto werd door een andere camera geschoten. En ja, het paard komt met alle poten van de grond.
Later had hij ook nog projecten als ‘Animal Locomotion’ en ‘The human figure in motion’.

Edward Muybridge – Horse in Motion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nog een andere fotograaf is Philippe Halsman (1906 – 1979)
Deze Lets-geboren Amerikaan was een persoon met een zeker humor. Het werk dat ik hier ga bespreken is vooral ‘Dali Atomicus’. Op dit werk zie je Salvador Dali al vliegend in de lucht schilderen. Alles vliegt eigenlijk….drie katten, water, schilderezel,…. Deze foto hebben ze meerdere keren proberen nemen (dus meerdere keren werden de katten de lucht in gegooid).

Opmerking: Deze foto is dus bijgevolg niet bewerkt.

 

 

 

 

 

Ook was deze man bekend omwille van zijn ‘Jumpfoto’s’. Later benoemde hij deze foto’s als  ‘Jumpology’.  Hij vond dat de echte persoonlijkheid maar pas tot uiting kwam ,bij een persoon, wanneer die al springend vastgelegd word.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een andere fotograaf is Henri Cartier Bresson (1908 – 2004)
Deze Franse fotograaf werd beschouwd als de meester van de candid foto.
De term ‘het beslissende moment’ ,of in het Engels gezegd ‘the dicisive moment’, is een term die door hem is uitgevonden. Dit wil zeggen dat hij ‘speelde’ met zijn camera. De wereld inblikken op het cruciale moment (zie foto’s).
Hij slaagde erin om alledaagse dingen zo vast te leggen dat ze eeuwigheidswaarde kregen. Al kijkend door de zoeker van zijn camera, kaderde hij de wereld in. Hij was wars van het bijsnijden van foto’s, hij streefde altijd naar het in één keer vangen van het goede beeld. Achteraf de kadering van het onderwerp veranderen moest niet nodig zijn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste fotograaf voor deze blog is Andreas Feininger. Deze Duits-Amerikaanse fotograaf was niet zomaar de zoon van zijn vader (bekend schilder Lyonel Feininger). Neen, hij maakte bijvoorbeeld foto’s met licht, waarbij hij een lange sluitertijd gebruikte.

Landende helikopter

Landende helikopter
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s